Examens

 

Theorie Examen

Het eerste dat je nodig hebt om een tussentijdse toets of examen te mogen doen is natuurlijk het theorie examen.

Het theorie examen kan vanaf 1 november 2011 afgelegd worden wanneer iemand 16 jaar of ouder is en is dan 1,5 jaar geldig.

Het examen bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning waarvan je er minimaal 12 goed moet hebben. Hierna volgen 40 vragen over verkeersinzicht en regelgeving. Hiervan moet je er minimaal 35 goed beantwoorden.

Het volgen van een theoriecursus is aan te raden maar niet verplicht.

Dit examen wordt afgenomen op het CBR. Voor meer informatie kun je gaan naar www.cbr.nl

Tussentijdse Toets (TTT)

De Tussentijdse Toets is een toetsmoment van je vorderingen, dus hoever ben je, wat beheers je en wat zijn nog verbeter punten. Deze toets kan pas afgenomen worden als men zijn/ haar theorie-exmamen behaald heeft.

De Toets wordt afgenomen door een examinator bij het CBR en wordt hetzelfde afgenomen alsof het een examen is. Je krijgt dus een goed beeld van hoe een examen nu eigenlijk verloopt. Je kan er niet voor slagen en niet voor zakken. Je kan wel vijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres indien je deze veilig en netjes uitvoert.

Na de Toets, als je weer bij het CBR bent, wordt je precies uitgelegd wat je goed hebt gedaan en wat je verbeterpunten zijn. Verbeter je deze adviespunten voldoende dan heb je een zeer goede kans van slagen bij je echte examen en natuurlijk hoor je of je vrijstelling hebt voor je bijzondere manoeuvres.

Praktijk Examen

In Nederland is het normaal dat er 40 rijlessen nodig zijn om aan het praktijkexamen deel te nemen. De BOVAG gaat er vanuit dat iemand van 18 jaar 40 rijlessen nodig heeft en elk jaar dat iemand ouder is, er één rijles meer nodig is. Het praktijkexamen wordt afgenomen door het CBR. Ruim 47% slaagt hier in één keer voor.

Men kan vanaf 1 november 2011 met 16 1/2 jaar beginnen met het nemen van rijlessen op de openbare weg. Een rijles dient gegeven te worden door een erkende rijschool. Om een rijschool te beginnen moet men uiteraard zelf een rijbewijs hebben en daarnaast moet men in het bezit zijn van een instructeursbewijs. Een lesauto moet voorzien zijn van een blauw bord met een witte L,een dubbele set pedalen, zodat de instructeur indien nodig kan ingrijpen en 2 extra buitenspiegels.

Bij de opleiding voor het praktijkexamen kan de vordering getest worden middels een tussentijdse toets; een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgewezen dat de slaagkans met 20% kan toenemen wanneer gebruik gemaakt wordt van een tussentijdse toets.

Voor informatie over het praktijkexamen kun je ook kijken op www.cbr.nl.

Gastenboek

Openen

Direct een proefles aanvragen

Gratis proefles (60 min)
Vrijblijvend
Rijlessenpakket op maat
Vul onderstaand formulier in en wij zoeken contact op met jou!
Man Vrouw
Wilt u een intest E achter B aanvragen? Klik dan hier.