Home » Rijopleidingen » Faalangst opleiding

Faalangst, wat doen we er samen aan?


Sommige mensen hebben een angst om te falen. Dit is een gezonde manier om iets te kunnen presteren. Zonder deze angst zal het niet mogelijk zijn om boven jezelf uit te stijgen, zoals wij dat willen noemen. Denk hierbij aan het vluchten voor gevaar, je zou harder kunnen lopen dan ooit. Dit is het gevolg van de adrenaline toevoer uit de bijnieren die zorgt voor een aantal fysieke veranderingen die plaats vinden in je lichaam.

Het snel vrijkomen van grote hoeveelheden adrenaline maakt deel uit van het overlevingsmechanisme van het organisme. Het maakt het mogelijk om te vechten of te vluchten (de vecht-of-vluchtreactie) en verhoogt daarmee de kans om te overleven. De effecten van het vrijkomen van adrenaline zijn o.a.:

  • Versnelde ademhaling en hartslag, voor een versnelde bloed- en zuurstofvoorziening om het vluchten of vechten mogelijk te maken.
  • Vrijmaken van energie (glucose), benodigd voor de vlucht/vechtreactie. Hiermee gaat gepaard de remming van de opslag van energie.
  • Stijging bloeddruk door perifere vaatvernauwing
  • Vergroting pupillen voor beter zicht, waardoor verbetering van waarnemen gevaar
  • Verhoogde alertheid (concentratievermogen)
  • Handpalmen gaan zweten

Ook wordt het gevoel van tijd beïnvloed: gebeurtenissen lijken trager te verlopen waardoor iemand meer tijd lijkt te hebben om te reageren.
Bij paniekaanvallen zonder uitwendige oorzaak is het vrijkomen van adrenaline een van de uitlokkende factoren van een aanval van hyperventilatie.

Wat gaan wij er samen aan doen

Je bent niet de enige

Je wilt natuurlijk jouw rijbewijs zo snel mogelijk halen. Je kan dan snel zelf de weg op en het is financieel gunstiger maar dit zorgt wel voor een ongezonde druk en een toename van bovengenoemde uitwerkingen. Het is echter geen drama als het niet in één keer lukt, Immers iemand die geen faalangst heeft kan ook voor het examen zakken. Wat voor jou als leerling belangrijk is, is dat jij goed voorbereid bent tijdens je rijlessen. De verkeersregels nog eens door neemt zodat deze kennis goed opgefrist is en jij het rijexamen met meer zelfvertrouwen tegemoet kan zien. Voldoende slapen, vooraf even sporten en goed eten kunnen daarnaast helpen. Wat eten betreft zijn bessen bijvoorbeeld goed. De antioxidanten die hierin zitten onderdrukken de chemische reacties die ontstaan op angstige momenten. Andere voeding die het lichaam tot rust helpt te komen zijn oregano, grapefruits, bananen, appels en rode uien. Vooral veel gezonde voeding dus!

Vooruit kijken

Als faalangst instructeur zal ik jou als leerling zoveel mogelijk tips meegeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leuke dingen doen die je na het stressmoment (examen) kan gaan doen. Door je op deze gedachte te focussen kan jij als leerling makkelijker tot rust komen. Daarnaast zal ik natuurlijk jou motiveren je wel volledig te focussen op het examen en op een goede afloop.

Rijexamen

Het rijexamen is ook sociaal gezien een beladen examen, waardoor de faalangst voor veel mensen onproportionele vormen aanneemt, daardoor ga jij als kandidaat niet beter maar slechter presteren. Uit ervaring weet ik dat de eerste keer dat een kandidaat examen doet, deze persoon minder gespannen is dan de tweede of de daarop volgende keer. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met een aantal sociale aspecten.

De eerste keer zakken wordt vaak afgedaan als “iedereen zakt toch de eerste keer” maar de tweede keer moet het dan toch echt gebeuren. Als het dan nog niet lukt en je moet voor de derde keer, dan vertel je het al aan veel minder mensen, dat je examen gaat doen. De daarop volgende keren durf je het al helemaal niet meer aan iemand te vertellen. Juist hierom gaan wij er vanuit dat het beter is om de kandidaat de eerste keer te laten slagen. Het is dus heel belangrijk om voor het eerste examen goed voorbereid te zijn. Hiervoor heb ik een extra opleiding gedaan, en werkervaring om te voorkomen dat deze faalangst te grote vormen aan gaat nemen. Wij zien dan ook dat door deze speciale begeleiding de kans om de eerste keer te slagen veel groter wordt.

CBR faalangstexamen

Het CBR heeft nu ook ingezien dat faalangst een serieus probleem is voor sommige kandidaten. Daarom hebben ze nu een speciaal faalangstexamen geïntroduceerd. Uit onderzoek blijkt dat mensen met faalangst eerder voor hun rijbewijs slagen (60%) dan mensen die het reguliere examen afleggen (49%). Bij dit examen wordt veel aandacht gegeven aan de kandidaat met faalangst. Bij het normale examen hebben de examinatoren slechts 50 minuten de tijd om een compleet examen af te nemen. Bij een faalangst-examen heeft de examinator veel meer tijd om bijvoorbeeld een praatje te maken en meer aandacht te geven aan de kandidaat. Als het de kandidaat tijdens de rit even te veel wordt, kan deze een time-out aanvragen, even een pauze nemen, om daarna weer rustig verder te kunnen gaan. Door dit speciale examen neemt de kans op slagen voor de kandidaat met faalangst aanzienlijk toe.

Proefles aanvragen

Overtuigd dat ik je kan helpen je rijbewijs te halen?