Home » Rijopleidingen » Roze Pasje Ander Jasje

Gezien de achterstanden die onstaan zijn tijdens Covid-19 heeft het CBR besloten om dit tijdelijk te stoppen.

Wat is Roze Pasje Ander Jasje?

Met Roze Pasje Ander Jasje testen we het voordeel van twee andere manieren om je rijbewijs te halen: vanaf je 17e rijden met een coach óf (als je 18 jaar of ouder bent) een rijexamen in stappen, waarbij je tussentijds extra feedback krijgt op je rijvaardigheid.

Van beide manieren is het effect op veilig rijden nog niet bekend. Dat gaan we onderzoeken. Doe je mee aan Roze Pasje Ander Jasje, dan horen we graag jouw ervaringen. Je kunt ook meedoen als je het huidige rijexamen doet: we vergelijken de andere twee manieren met het huidige rijexamen.

Aanleiding

Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij verkeersongelukken dan ervaren bestuurders. Met Roze Pasje Ander Jasje onderzoekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of beginnende bestuurders betere rijvaardigheden ontwikkelen als zij op een nieuwe manier hun rijbewijs behalen. Als een van de nieuwe manieren beter bevalt, kan dat een reden zijn om het rijexamen voortaan anders op te zetten.​ Met deelname aan Roze Pasje Ander Jasje draag je bij aan de optimalisatie van het rijexamentraject en daarmee aan het verlagen van het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders. Je werkt actief mee aan het rijexamen van de toekomst en het verhogen van de verkeersveiligheid van beginnende automobilisten.

Voorwaarden

Om deel te nemen aan Roze Pasje Ander Jasje geldt een aantal voorwaarden.

Deelname is mogelijk als …

 • Je van plan bent je rijbewijs B te halen.
 • Je tussen de 17 en 19 jaar oud bent.
 • Je net gestart bent met rijlessen bij een rijschool die meedoet aan Roze Pasje Ander Jasje.
 • Je rijexamen gaat doen op een van deze examenlocaties: Leeuwarden, Groningen, Venlo, Emmeloord, Amsterdam, Barendrecht, Utrecht, Breda, Zwolle of Nijmegen.

Bij deelname aan Roze Pasje Ander Jasje kun je ….

 • De tussentijdse toets doen. Dit staat los van Roze Pasje Ander Jasje.
 • Rond de leeftijd van 17,5 jaar je praktijkexamen doen en daarna met een begeleider de weg op gaan (2toDrive). Je kan dan deelnemen aan de variant ‘Samen’ van Roze Pasje Ander Jasje. Als je dan je rijbewijs haalt, kan je nog vier tot zes maanden rijervaring opdoen met een begeleider. Op je 18e doe je dan mee aan de feedback rit (jonger dan 18 jaar mag dit niet).

Deelname is helaas niet mogelijk als …

 • Je examen wil doen in een voertuig met automatische schakeling.
 • Je examen wil doen met aanpassingen in verband met faalangst.
 • Je een examen doet dat valt onder AA-examens.
 • Je een examen doet waarbij sprake is van ‘Nader onderzoek’.
 • Je een rijontzegging hebt of als er herhaaldelijk sprake is van overtredend rijgedrag.

Met Roze Pasje Ander Jasje testen we het voordeel van twee andere manieren om je rijbewijs te halen: vanaf je 17e rijden met een coach óf (als je 18 jaar of ouder bent) een rijexamen in stappen, waarbij je tussentijds extra feedback krijgt op je rijvaardigheid.

Van beide manieren is het effect op veilig rijden nog niet bekend. Dat gaan we onderzoeken. Doe je mee aan Roze Pasje Ander Jasje, dan horen we graag jouw ervaringen. Je kunt ook meedoen als je het huidige rijexamen doet: we vergelijken de andere twee manieren met het huidige rijexamen. 

Varianten

‘Samen’: al met 17,5 jaar de weg op met je eigen coach​
Als je 17 jaar bent, mag je met Roze Pasje Ander Jasje starten met rijlessen. Vanaf 17,5 jaar mag je afrijden en samen met je coach de weg op. Je coach(es) kies je zelf: je mag zelf bepalen wie jou begeleidt, zolang die persoon maar aan een paar voorwaarden voldoet. Op onze pagina over 2-to-drive vind je meer informatie over wat wij jou kunnen bieden. Vanaf je 18e mag je zonder coach de weg op.

Stappen’: rijexamen stap voor stap
Fileparkeren, keren op de weg, op een helling wegrijden, je spiegels in de gaten houden en ook nog eens op je snelheid letten. Toegegeven, tijdens je rijexamen moet je aan veel dingen tegelijk denken. Met de variant ‘Stappen’ doe je op circa een derde van je opleiding een rijproef om deze vaardigheden alvast te testen. Zo krijg je tussentijds meer feedback op de verschillende vaardigheden, zodat je extra goed voorbereid het praktijkexamen aflegt. Deze rijproef verschilt van de huidige tussentijdse toets (ttt). Als je de rijproef uitvoert, mag je ook nog steeds een tussentijdse toets doen, als je dat wilt.

‘Standaard’: het huidige rijexamen
Je kunt ook meedoen als je het huidige rijexamen doet: we vergelijken de andere twee manieren met het huidige rijexamen. Wel doe je 4 tot 6 maanden na je rijexamen de feedback rit en je ontvangt natuurlijk dezelfde beloningen voor je deelname.

Locaties

Er zijn tien CBR-locaties waar je rijexamen voor Roze Pasje Ander Jasje kan doen. Je kunt meedoen met Roze Pasje Ander Jasje als je rijexamen in een van de volgende plaatsen doet:

 • Leeuwarden
 • Groningen
 • Venlo
 • Emmeloord
 • Amsterdam
 • Barendrecht
 • Utrecht
 • Breda
 • Zwolle
 • Nijmegen

Deelnemende opleiders

Ben je leerling bij mij, dan heb je je al ingeschreven bij een deelnemende rijschool en heb ik al verteld over Roze Pasje Ander Jasje. Lijkt het je leuk om aan Roze Pasje Ander Jasje deel te nemen dan lees je hieronder de vervolg stappen. 

Check hier hoe je deelneemt aan Roze Pasje Ander Jasje.

Ik ben door mijn rijinstructeur geïnformeerd

Heeft je rijinstructeur je enthousiast gemaakt om deel te nemen aan Roze Pasje Ander Jasje? Vul dan het aanmeldformulier in en vertel je instructeur dat je mee wilt doen aan ‘Roze Pasje Ander Jasje’. 

Bevestiging van je aanmelding

Na je aanmelding ontvang je een bevestiging van je inschrijving. Voor het onderzoek is het belangrijk dat elke deelnemer aan een willekeurige examenvariant deelneemt. Als je jonger bent dan 18 jaar, doe je altijd mee aan de variant ‘Samen’. Ben je 18 jaar of ouder? Dan wordt willekeurig bepaald of je rijexamen in stappen doet of dat je het huidige rijexamen doet. Nadat je te horen hebt gekregen aan welke examenvariant je meedoet, vragen we je dit ook door te geven aan je rijinstructeur.

Start met je rijopleiding

Je bent klaar om te starten met je rijopleiding. Alle informatie over de rijopleiding ontvang je van je rijschool.

Vul de online startvragenlijst in

We vragen je om gedurende je rijopleiding een online vragenlijst in te vullen. De uitnodiging voor de vragenlijst ontvang je per e-mail en als dank voor het invullen, ontvang je punten waarmee je spaart voor een giftcard ter waarde van € 100,-.

Doe de rijproef (alleen bij ‘Stappen’)

Als je meedoet aan de variant ‘Stappen’, voer je op circa een derde van je rijopleiding een rijproef uit. Deze rijproef vraagt je rijinstructeur voor jou aan bij het CBR. De rijproef voer je uit in de lesauto van jouw rijschool, op de CBR-locatie waar je straks ook je rijexamen doet. Een examinator van het CBR vult een scorelijst in waarmee hij of zij jouw rijvaardigheid beoordeelt. Het grote voordeel is: je kunt niet zakken voor de rijproef, maar je krijgt feedback en tips die je helpen om straks goed voorbereid naar je rijexamen te gaan.

Doe, als je dat wil, een tussentijdse toets

Of je nu wel of niet deelneemt aan Roze Pasje Ander Jasje, je kunt altijd een tussentijdse toets (ttt) doen waarmee je vrijstelling kunt behalen voor een aantal bijzondere verrichtingen, zoals fileparkeren of keren op de weg. Het hoeft niet, maar mag wel. Ook als je al een rijproef hebt gedaan, kun je de tussentijdse toets afleggen.

Doe je praktijkexamen

Als je er klaar voor bent, doe je praktijkexamen op een CBR-locatie. Jouw rijexamen wordt hetzelfde beoordeeld als kandidaten die niet aan Roze Pasje Ander Jasje meedoen: je slaagt of je zakt.

Extra is dat tijdens het rijexamen en tijdens de feedback rit (stap 10) de examinator een extra evaluatieformulier over jouw rijvaardigheid invult. De scores op rijvaardigheid tijdens het praktijkexamen en tijdens de feedback rit vergelijken we met elkaar. En we vergelijken die scores ook met de groep die het huidige rijexamen doet. Zo komen we te weten welke manier van examen doen leidt tot de beste rijvaardigheid. 

Geslaagd? Dan ga je de weg op!

Ben je geslaagd voor je rijexamen? Gefeliciteerd! Dan mag je nu de weg op. Als je meedoet met begeleid rijden (‘Samen’), ga je 4 tot 6 maanden samen met je coach(es) de weg op. Als je aan een van de andere varianten meedoet, mag je zelfstandig de weg op.

Tijdens deze periode vragen we je vier keer een korte online vragenlijst in te vullen. De uitnodiging daarvoor ontvang je per e-mail. We vragen je bijvoorbeeld hoeveel kilometer je ongeveer hebt gereden en of je betrokken bent geweest bij (bijna) ongevallen.

Voor elke vragenlijst krijg je punten waarmee je spaart voor een giftcard ter waarde van € 100,-.

Ben je niet geslaagd? Dan doe je na een aantal extra rijlessen opnieuw rijexamen. Na het behalen van je examen, pakken we de draad weer op en ga je gewoon verder met Roze Pasje Ander Jasje.

Aanvragen feedback rit

Om te kunnen onderzoeken welke methode tot de beste rijvaardigheid leidt, doe je een feedback rit 4 tot 6 maanden na het behalen van je rijbewijs. Dit doe je samen met een examinator van het CBR op dezelfde locatie waar je ook je rijexamen hebt gedaan. Je moet de feedback rit zelf aanvragen. Doe dat zo snel mogelijk na het behalen van je rijexamen. Na het behalen van het rijexamen ontvang je van ons een link om via Mijn CBR de feedbackrit aan te vragen.

Doe de feedback rit en ontvang je beloning!

Op naar de finish! Nadat je 4 tot 6 maanden zelfstandig of met een coach hebt gereden, doe je mee aan de feedbackrit. Die rit maak je samen met een examinator van het CBR. Tijdens de feedbackrit geeft de examinator, net als bij je rijexamen, een oordeel over je rijvaardigheid. Geen zorgen: deze extra rit is geen examen, je kunt niet zakken. Je hebt immers je rijbewijs al!

Als dank voor je deelname aan de feedback rit ontvang je de laatste punten waarmee je je giftcard ontvangt. Als je alle punten hebt verzameld, ontvang je een giftcard ter waarde van € 100,-.

Proefles aanvragen

Overtuigd dat ik je kan helpen je rijbewijs te halen?